Subscribe:

Ads 468x60px

9/21/2009

Catedrala “Înălţarea Domnului” Bacău este a patra catedrală ca mărime din Europa!

Băcăuanii pot fi mândri că în municipiul de pe Bistriţa se construieşte cea mai mare catedrala din România şi a patra din Europa. Lăcaşul de cult cu hramul de “Înălţarea Domnului” din municipiul Bacău are 70 de metri lungime, 38 de metri lăţime şi 63 de metri înălţime.

În ceea ce priveşte construcţia, piatra de temelie a acesteia a fost pusă în 1991, de către PS Episcop Ioachim Vasluianul, ierarh care îşi doarme acum somnul de veci într-una din criptele special amenjate la demisolul catedralei.

“Înălţarea Domnului” este unul dintre cele mai mari lăcaşuri de cult de rit răsăritean din Europa, edificiul este pe locul patru, după fosta catedrală ortodoxă “Sfânta Sofia” din Istanbul, catedrala nouă din Moscova şi cea din Parnas (Grecia).

Catedrala ortodoxă din Bacău este construită într-un stil ce cuprinde elemente specifice arhitecturii bizantine şi arhitecturii ştefaniene.

Lucrările au început la 10 metri sub pământ, adică echivalentul unui bloc cu trei etaje.

Acest subsol imens cuprinde două nivele: sala de expoziţie, depozit de carte, adăpost de apărare locală antiaeriană, iar mai sus un paraclis, dupa care, la cota 0 începe catedrala.

Catedrala care se ridica în centrul Bacaului, are ziduri de beton ce ating în anumite tronsoane o grosime de un metru. Cupola din naos are o deschidere de 24 de metri. Adică mai bine de jumătate din cea a Sfintei Sofia din Constantinopol, a cărei cupola are 40 de metri.

Catedrala are 18 clopote, toate fabricate la Innsbruk, şi au fost sfinţite pe 29 iunie 2007. Acestea au greutatea între 30 de kilograme şi 4,5 tone.

Din cele 18 clopote, 13 sunt concepute în formă specială şi vor fi sincronizate de computere, putând să dea mai multe melodii specifice anumitor momente din timpul anului bisericesc, iar restul de cinci sint clopote clasice

Crucile pentru Catedrala din Bacău au fost sfinţite la 7 septembrie 2008. Ele au fost realizate din inox cu unele elemente aurite. Crucea principală are 7 metri înâlţime, o deschidere a braţelor laterale de 4,20 metri şi o greutate de aproape 2 tone.

Dan VRÎNCEANU

2 comentarii:

Beos spunea...

Salut!Te invit sa votezi bloggerul bacauan al anului 2009! http://beosblog.info/local/top-bloggeri-bacauani-in-2009

O zi buna!

Poze nunta Monica spunea...

As vrea sa pot sa vin si eu cat mai curand sa vad aceata frumusete a arhitecturii.

Trimiteți un comentariu